De Europese Centrale Bank (ECB) kan als onderdeel van zijn stimuleringsbeleid ook staatsleningen gaan opkopen.
Dat heeft ECB-president Mario Draghi maandag gezegd in het Europees Parlement.
Vooralsnog is de ECB bezig door onderpand gedekte obligaties op te kopen bij banken, later gevolgd door herverpakte leningen. Maar de ECB staat klaar om ook staatsleningen op te kopen mocht de economische situatie verder verslechteren en de huidige maatregelen onvoldoende blijken, aldus Draghi.
De ECB-president zei verder dat de regeringen van de eurolanden meer moeten doen om via hervormingen de groei te stimuleren. Volgens Draghi zijn vertragingen bij het doorvoeren van hervormingen zeer risicovol voor het economisch herstel. Het beleid van de ECB alleen is onvoldoende om de economie aan te jagen, zo stelde Draghi.
Stimulering ECB: wel of geen staatsobligaties kopen?
Begin november gaf Draghi aan dat het gehele bestuur van de ECB zich heeft gecommitteerd om 1.000 miljard euro in de economie te steken. Dat doet de ECB in principe door pakketjes bedrijfsleningen en hypotheken op te kopen van de commerciële banken, en door langlopende leningen te geven aan diezelfde banken met een lage rente.
Draghi benadrukte op 6 november in de toelichting op het meest recente rentebesluit dat we nog meer maatregelen kunnen verwachten als de Europese economie verder in het slop raakt. “Mocht het op basis van nieuwe informatie nodig zijn, of als onze eerdere maatregelen onvoldoende effect hebben, dan zullen we additionele maatregelen nemen die binnen ons mandaat vallen. We hebben de medewerkers van de ECB de opdracht gegeven dergelijke maatregelen voor te bereiden”, aldus de bankpresident. Draghi benadrukte dat ook dit besluit met unanimiteit was genomen.
Mandaat ECB
Door staatsobligaties actief op te kopen, pompt de ECB direct geld in de economie en is de centrale bank niet afhankelijk van het feit of de banken dit doen. Dit was ook de manier waarop de Federal Reserve de afgelopen jaren de Amerikaanse economie heeft gestimuleerd.
Het is echter de grote vraag of de unanimiteit binnen de raad van bestuur stand houdt als die ‘additionele maatregelen’ concreet moeten worden ingevuld. Met name Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Finland en Estland voelen er weinig voor dat de ECB staatsobligaties gaat opkopen.
In Duitsland wordt ook nog eens betwist of het opkopen van staatspapier wel binnen het mandaat valt.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl